Te végig koncentrálsz az edzések alatt? Szerinted hatékonyan végzed a gyakorlatokat? Ha igen, akkor már tapasztaltad és tudod, mi az a „flow”. Ha mégsem, itt egy rövid magyarázat:

ez egy olyan optimális tudatállapot, ami alatt végig koncentrálsz, és így a legintenzívebben végzed a gyakorlatot. Hogy ha még nem éreztél ilyet, vagy csak ritkán sikerül előidézni ezt a fajta állapotot, akkor a következőkben olvashatsz pár tippet arról, hogyan is csináld.

Legyen szó egy jelentős sportteljesítményről, egy nehéz vizsgáról, vagy egy fontosabb meetingről, ezekben a szituációkban a test többlet adrenalint, noradrenalint (norepinefrin, neurotranszimmter, pozitív izgalmi állapotért felelős idegi átvivő anyag) és kortizolt termel. A szívfrekvencia és a vérnyomás megemelkedik, az izmok vérellátása megnő és a test rövid ideig ugyan, de többlet energiához jut. Ez az állapot az úgynevezett „flow”.

Miről ismerheted fel? Amikor „flow”-ban vagy, teljesen elmélyedsz abban, amit éppen csinálsz, elveszíted az időérzéked, csak a tevékenységre koncentrálsz, a mentális és fizikai képességeid drasztikusan megemelkednek. Ez egyébként nem egy újkeletű dolog. Teljesen természetes állapot, amit a legkülönbözőbb szituációkban is elérhetsz. Ugyanúgy jelen van a sportban, például a hosszútávfutóknál „runners-high”-ként emlegetik. De például megfigyelhető a zenei előadóknál (jazz zenészeknél „pocket”), színészetben („screen presence”). Legyen szó bármiről, ezt az állapotot mindenki ugyan úgy jellemezte: magas koncentráció készség, rekordidő alatt történő döntés készség, nincs akadály, minden jön magától.

Van viszont a „flow”-nak egy bökkenője. Ez egy eléggé kívánatos állapot (hiszen ki nem akarna órák hosszat ebben az állapotban eltölteni és könnyedén minden nap csúcsteljesítményt produkálni), viszont nem gombnyomásra működik. Eddig még igazán senkinek sem sikerült ellenőrzött körülmények között a „flow”-t előidézni. A jelenlegi vezető szerep ilyen téren Csíkszentmihályi Mihály (Széchenyi-díjas magyar-amerikai pszichológus. A flow-élmény, vagyis egy nagyon összpontosított elmeállapot pszichológia koncepciójának megalkotója) és Steven Kotler (amerikai író, újságíró és vállalkozó – a „Flow génállomány” nevű projekt társ alapítója) nevéhez fűződik. Mindketten vezettek kutatásokat számos szakcsoporttal és szakérdekeltségekkel. Az egyetlen csoport akik közül rengetegen elképesztően gyakran kerültek ebbe, vagy ehhez közeli állapotba, azok az extrém sportolók voltak. Valójában az olyan sportoknál, mint a hegymászás (a szerk.: gondolj például a „Free Solo”-ból ismert Alex Honnoldra), snowboardozás (a szerk.: nézd meg Shaun White videóit), a szörfözés (a szerk.: említeni sem kell Kelly Slater-t), vagy a mountainbike világa (a szerk.: rengeteg nevet tudnék sorolni, de egy fiatal tehetség magasan kiemelkedik: Fabio Wibmer – egy kis ízelítő: https://www.youtube.com/watch?v=Jk7rliZpuSs) elképesztően megugrott a teljesítmény. Ami pár éve elképzelhetetlen volt, például 30 méter magas hullámokon szörfözni (a szerk.: vagy éppen a havas sípályán, egy 30 méteres ugratón dupla hatra szaltót ugrani egy downhill kerékpárral), azokat ma évről évre fölülmúlják az extrémsportolók. Ennek az oka valójában rém egyszerű: a legtöbb sportágban, vagy az egyetemen, de akár a munkában is a „flow” mindig is egy amolyan luxuscikk volt, míg a fent említett extrémsportoknál nem ritkák élet-halál szituációk. Az egyetlen módja annak, hogy valaki egy giga hullámot meglovagoljon, vagy egy hatalmas sziklafalat megmásszon anélkül, hogy az az életébe kerülne, a maximális koncentráció. Egy rossz döntés és vége, ennyi volt. Az életben maradási ösztön hatalmas löketet adhat a „flow”-nak.

Alapjába véve 5 neuro-kemikália komplex együtthatója váltja ki a „flow”-t: norepinefrin, dopamin (a testben termelődő vegyület, ami a hormon- és idegrendszerben játszik szerepet), anandamid (az agyban található neurotranszmitter, az „öröm eredete”), endorfin (neurotranszmitter, az agyalapi mirigyben és a hipotalamuszban termelődik fizikai hatásokra, fájdalmat csillapít) és szerotonin (a gyomor-bél rendszer állítja elő és a hipotalamuszban tárolódik, feltételezhetőleg főként a hangulatért felelős). Mind az öt jelentősen befolyásolja a teljesítőképességet. A norepinefrin és a dopamin segíti a fókuszt és gyors energiát szolgáltat. Az anandamid úgy hat, mint egy THC, a kreatív problémamegoldásokért felelős. Mindhárom elképesztő hatással van a gyors, kreatív gondolkodásra. Az endorfin blokkolja a fájdalomérzetet és a szerotonin, egy kedvelt hangulatjavító, megakadályozza az érzelmi lecsúszást (a szerk.: mint a kis hang a fejedben, amit azt mondja, hogy ebbe a súlyba úgysem fogsz tudni beleguggolni). Mind az öt kémiai anyag hatalmas szerepet játszik a boldogság érzet kiváltásában. Nem hiába mind kivétel nélkül kimutatható drogfüggőségeknél is. Maga a „flow” állapot is rövid időn belül függőséget vonzhat maga után, ami megmagyarázza, hogy az extrémsportolók miért kockáztatják az életüket újra és újra, és hogy jól ismert sztárok miért süllyednek depresszióba karrierjük után.

Jöjjön most 3 olyan technika, amivel elérheted a „flow”-t a mindennapokban, vagy a sportban:

  1. Zárj ki minden olyat, ami félbeszakítaná a tevékenységed

Ahhoz, hogy a „flow”-ba juss, legalább egy órán keresztül kizárólag egyetlen dologra kell, hogy koncentrálj. Nincs multitasking, nincs telefonálgatás, se emailezés, semmi. A „flow”-hoz összpontosítanod kell.

  1. Legyél nyomás alatt

Keresd a kihívást, merj kockáztatni. Teljesítéskényszer hatására, gyorsabban el fogod érni a „flow”-t. Ha valami könnyű, akkor hamar elveheti az érdeklődésed és a figyelmed. Ha valami túl nehéz, akkor ez a nyomás könnyen átcsaphat félelembe, ahol már nem fogsz tisztán látni. A lényeg az egyensúly. Optimális az, amikor a nehézségen viszonylag könnyen felül tudsz kerekedni. Így gyakorlatilag a „flow”-val a szó szoros értelmében nőssz fel a feladathoz.

  1. Mindig a cél lebegjen a szemed előtt

Főleg akut stressz fellépésekor segít a meditáció abban, hogy lelkileg megnyugodj, újra átgondold a célod, a prioritásaid, így ez által újra tudj fókuszálni. Keress egy nyugodt helyet, helyezkedj el, csukd be a szemed és lélegezz nagyokat pár percig. (A szerk.: gondold végig a folyamatot, játszd le fejben a szituációt, a gyakorlat minden egyes pontját, minden egyes ismétlést. Éld át az egészet, a sikert és mikor a valóságban nekifogsz, a tested úgy fog emlékezni, mintha már csinálta volna).

Gondolkodtam, hogyan lehetne összefűzni ezt a cikket a funkcionális edzéssel, de arra a megállapításra jutottam, hogy fölösleges még külön megmagyarázni, mi az amit hasznosítani tudsz ebből. Ha a cikk végére értél, már automatikusan értelmet nyer, mire szerettem volna rávilágítani, mi az amiből profitálhatsz az edzéseid során. Bátran merem ajánlani mindenkinek, kortól, nemtől, életkortól függetlenül, hogy vegyétek a fáradtságot és próbáljátok ki, mert saját tapasztalatból mondom, hogy működik. Lehet nem fog mindenkinek elsőre sikerülni, de gyakorolni kell és ahogy azt Lenin mondotta volt – vagy nem… „Tanulni, tanulni, tanulni.”

 

 

Forrás: FUNCTIONAL TRAINING MAGAZIN 4/19

Hiszünk abban, hogy mindenki számára létezik az a mozgásforma, amiben igazán képes megtalálni önmagát és ami által úgy lesz képes csúcsformába kerülni, hogy közben hihetetlenül jól is érzi magát. A funkcionális edzés világán keresztül szeretnénk megkönnyíteni, egészségesebbé és színesebbé tenni a mindennapjaidat.

Kövess minket!

Kapcsolat

Címeink:

Budapest, XI. kerület
Nádorfejérvári út 40. (Újbuda)

Budapest, XIII. kerület
Csavargyár utca 2. (Angyalföld)

Budaörs,
Repülőtér út 2/A.

Telefonszám:

+36305448577

Email:

info@functionalstrength.hu

©2019 - FunctionalStrength.hu

Made by: